Indieplace kehälogo valkoinen

Vaikuttajapalkkio – mitä jokaisen brändin tulisi tietää?

Vaikuttajapalkkio on korvaus, jonka brändi maksaa vaikuttajalle hänen tekemästään yhteistyöstä – eikä kyse ole mistään yhden hinnan taksasta. Palkkion suuruuteen vaikuttaa moni tekijä, kuten vaikuttajan yleisö, sitoutuneisuus ja brändiarvo.

Vaikuttajien hinnoittelua tarkasteltaessa sorrutaan usein vertaamaan pelkästään hintaa suhteessa seuraajamäärään tai tavoittavuuteen. Heti alkuun paljastettakoon salaisuus – se kertoo vain murto-osan kokonaiskuvasta. Jos vaikuttajavalinnat perustuvat pelkästään tavoittavuus-hintasuhteeseen, ollaan helposti hakoteillä ja saatetaan ohittaa ne vaikuttajat, jotka olisivat täydellisiä brändikumppaneita. Kaksi vaikuttajaa saattavat näyttää paperilla samankaltaisilta, mutta heidän hintansa voivat olla täysin eri tasoa – ja siihen on hyvät syyt.

Mitkä tekijät vaikuttavat vaikuttajan palkkioon?

Vaikuttajapalkkioon vaikuttavat useat tekijät, jotka määrittävät vaikuttajan arvon brändille. Tässä hintaan vaikuttavat tärkeimmät tekijät:

Vaikuttajan tilin tavoittavuus:

  • Tarkista tilin engagement rate eli sitoutumisprosentti. Korkea sitoutumisprosentti kertoo vaikuttajan yleisön vahvasta kiinnostuksesta ja luottamuksesta, mikä tekee hänen suosituksistaan brändille arvokkaampia. Lisäksi korkea sitoutuminen edesauttaa esimerkiksi lyhytvideoissa algoritmia suosittelemaan videota kanavan laajemmalle käyttäjäkunnalle. On tyypillistä, että tilin sitoutumisprosentti laskee tilin seuraajamäärän kasvaessa. Mikrovaikuttajilla sitoutumisprosentit liikkuvat 6–10 %:n luokassa, kun taas julkkisvaikuttajilla tyypillinen prosentti on 1–4 %:n luokkaa.

 

  • Tarkkaile vaikuttajan yleisön ikä- ja sukupuolijakaumaa. Sosiaalisessa mediassa arvokkaimpia kohderyhmiä ovat yleensä +35-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttäjät. Sukupuolijakauma on tärkeä myös huomioida, ei sukupuolen itsensä vuoksi, vaan siksi, että miesoletettuja enimmäkseen tavoittavat vaikuttajat ovat harvinaisempia ja siten usein arvokkaampia. Usein tällaiset tilit kuuluvat esimerkiksi urheilijoille. Jos haluat tavoittaa miesoletettuja, varaudu maksamaan korkeampi hinta verrattuna naisoletettujen kohderyhmään. Lyhyesti: kontaktihinnaltaan arvokkaimpia ovat vaikuttajat, jotka tavoittavat +35-vuotiaita miesoletettuja.

 

  • Jos markkinoit brändiäsi suomalaisille kuluttajille, on suomalaisten seuraajien prosenttiosuuden määrä tärkeä mittari tilin tavoittavuuden arvioinnissa. On suuri ero tavoittaako tili 90 % suomalaisia henkilöitä vaikuttajan 30 000 seuraajasta vs. 30 % suomalaisia. Pelkästään tätä arvioimalla, voidaan esimerkiksi ajatella, että seuraavat yleisöt olisivat mainostajalle samanarvoiset:
      • Vaikuttaja A:n seuraajista (30 000) suomalaisia on 90 % eli 27 000.
      • Vaikuttaja B:n seuraajista (150 000) suomalaisia on 18 % eli 27 000

 

Huom! Isompi tili saattaa tuoda lisää brändiarvoa, joten jatketaan siitä seuraavassa kappaleessa.

Vaikuttajan brändiarvo:

Palkkiotasoa nostavat paitsi vaikuttajan kohderyhmän arvo myös hänen brändiarvonsa – esimerkiksi julkkikset, urheilijat ja kysytyimmät vaikuttajat voivat hinnoitella yhteistyönsä korkeammalle. Lisäksi tiettyyn niche-aiheeseen tai -segmenttiin erikoistuminen voi tehdä vaikuttajasta erityisen arvokkaan. Brändiarvo rakentuu useista muistakin tekijöistä, kuten:

  • Luotettavuus ja uskottavuus: vaikuttajan maine ja asiantuntemus tietyllä osa-alueella lisäävät yhteistyön vaikuttavuutta.
  • Brändiyhteensopivuus: mitä paremmin vaikuttaja sopii brändin arvoihin ja kohderyhmään, sitä tehokkaampi yhteistyö voi olla.
  • Maantieteellinen sijainti: vaikuttajan erityinen maantieteellinen sijainti saattaa nostaa hintaa. Jos haluat esimerkiksi maakuntaan paikallisvaikuttajan markkinoimaan kauppakeskusta X, voi vaihtoehtojen vähyys nostaa hintaa.
  • Media-arvo: mahdollisuus laajaan medianäkyvyyteen vaikuttajan avulla.
  • Visuaalisuus ja laatu: kyky tuottaa korkealaatuista sisältöä saattaa nostaa vaikuttajan hintaa.
  • Aiemmat yhteistyöluvut: todistetusti toimivat yhteistyöt ja aiempi kaupallinen menestys esim. taktisissa kampanjoissa saattavat vaikuttaa hinnoitteluun.

Kanavakohtaiset erot:

Jokaisella alustalla on omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat niin yhteistyön arvoon kuin vaikuttajasisältöihin:

  • Instagram on yksi yleisimmistä vaikuttajamarkkinoinnin kanavista, ja siellä palkkiot perustuvat usein tavoittavuuteen ja sitoutumisprosenttiin. IG-sisällöistä tyypillisesti edullisin on IG Stories -sisällöt ja kallein IG Reels.
  • TikTok-vaikuttajien palkkiot voivat olla matalampia kuin pidempien videosisältöjen (YouTube), mutta niiden ROI voi olla korkea erityisesti nuorempaa kohderyhmää tavoiteltaessa.
  • TikTokissa ja YouTubessa tilin seuraajamäärä ei kuvaa paljoakaan, joten on kannattavampaa arvioida tilin sisältöjen keskimääräisiä näyttökertoja. Syvemmällä tästä sukellat vielä tarkastelemalla keskiarvonäyttökertoja kaupallisissa sisällöissä vs. ei-kaupallinen sisältö. Tyypillisesti yhden näyttökerran hinta laskee tilin näyttökertojen kasvaessa.
  • Lyhytvideoiden lisäksi YouTube mahdollistaa pidemmät sisällöt brändin parissa, joka puolestaan tekee pitkistä sisällöistä yleensä arvokkaampia, sillä videoiden tuottaminen on aikaa vievää ja vaatii vaikuttajalta enemmän resursseja – kuluttaja viettää myös brändin sisällön parissa enemmän aikaa.
  • Podcastit tarjoavat alustan, jossa vaikuttajat voivat syventyä brändin tarinaan tai tuotteisiin pitkäkestoisessa ja intiimissä formaatissa. Palkkiot perustuvat usein podcastin kuuntelijamäärään sekä siihen, kuinka näkyvästi brändi on mukana jakson sisällössä. Tässäkin – mitä kapeampi aihe, sitä kalliimpi sisältö.
  • Erityisesti Gen Z käyttää edelleen aktiivisesti Snapchatia ja onkin hyvä kanava erityisesti nuorempien kohderyhmien tavoittamiseen. Vaikuttajapalkkiot Snapchatissa ovat kokemuksemme mukaan kaikista kanavista tällä hetkellä edullisimmat.

Vaikuttajapalkkio yhteistyötyypin mukaan:

Laajemmissa yhteistyökokonaisuuksissa yksittäisen sisällön hinta on tyypillisesti edullisempi, kuin kertaluontoisessa yhteistyössä tai kampanjatekemisessä. Huomioitavaa on kuitenkin, että palkkiota nostaa myös laajat kilpailukiellot, laaja eksklusiivisuus ja hygieniarajojen pituus.

Reiluuden merkitys palkkioissa

Reilu vaikuttajapalkkio on yksi osa onnistuneen vaikuttajayhteistyön rakentamisessa. Reilu palkkaus ei ole vain eettinen valinta, vaan myös liiketoiminnallisesti kestävä strategia, joka edistää brändin ja vaikuttajan yhteistä menestystä. Kun brändi maksaa vaikuttajalle oikeudenmukaisen palkkion hänen ajastaan, osaamisestaan, brändistään ja sisällöntuotannostaan, se osoittaa arvostusta ja sitoutumista yhteistyöhön. On esimerkiksi tärkeää, että vaikuttaja saa työstään rahallisen palkkion, pelkät tuotepalkkiot eivät riitä maksamaan laskuja.

Alimitoitetut korvaukset voivat johtaa pinnalliseen tai kiireellä tuotettuun sisältöön, mikä voi heikentää kampanjan tuloksia ja brändin mainetta.  Reiluuden huomioiminen palkkioissa myös erottaa brändin kilpailijoista ja tekee siitä houkuttelevamman yhteistyökumppanin vaikuttajille.

Lisäksi avoin ja läpinäkyvä keskustelu vaikuttajapalkkioista auttaa välttämään väärinkäsityksiä ja varmistaa, että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä sopimuksen ehtoihin. Hyvin hoidettu palkkioneuvottelu ja tasapuoliset käytännöt rakentavat aina luottamusta.

Ethän unohda mainosoikeuksia?

Laadukkaan sisällön jakeleminen mainonnan keinoin laajemmalle kohderyhmälle on viisasta, mutta myös kustannustehokasta. Jos brändi haluaa käyttää vaikuttajan luomaa sisältöä omissa markkinointikanavissaan, kuten verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa tai mainoskampanjoissa, se edellyttää usein lisäkorvausta mainosoikeuksista. Korvaukset mainosoikeuksista riippuvat suuresti vaikuttajasta – ja jälleen hänen brändiarvostaan.

Konkreettiset vinkit palkkioneuvotteluihin:

  • Tunne vaikuttajan arvo: Tutki vaikuttajan sitoutumisprosenttia, tavoittavuuslukuja, demografiatietoja, vaikuttajan omia arvoja sekä hänen tarjoamaa brändiarvoa. Näiden tietojen avulla saat käsityksen hänen vaikutuspiiristään ja siitä, kuinka hyvin hän sopii brändisi kohderyhmään.
  • Hyödynnä vertailutietoa: Tutustu toimialan keskimääräisiin palkkioihin eri kanavilla ja seuraajamäärillä. Tämä auttaa sinua määrittelemään sopivan hintahaarukan ja osoittaa, että olet perillä markkinoiden standardeista.
  • Selvitä vaikuttajan odotukset: Kysy suoraan vaikuttajalta tai hänen edustajaltaan, mikä olisi heidän mielestään oikeudenmukainen palkkio. Tämä avaa mahdollisuuden keskustelulle ja ehkäisee väärinkäsityksiä.
  • Neuvottele lisäarvosta: Jos yhteistyöhön kuuluu sisältöoikeuksia, pitkäaikaista sitoutumista tai monikanavaista näkyvyyttä, huomioi nämä lisäarvoa tuovat tekijät palkkiossa.
  • Laadi selkeä sopimus: Sopimuksessa tulee määritellä tarkasti, mitä molemmat osapuolet odottavat. Tämä sisältää vaikuttajan vastuut, julkaistavan sisällön määrän ja ajankohdan, sisältöoikeudet, mahdolliset rajaukset ja kilpailukiellot sekä maksuaikataulun. Selkeä dokumentaatio suojaa molempia osapuolia.
  • Muista joustavuus: Hyvin suunniteltu yhteistyö voi vaatia muutoksia matkan varrella. Jätä tilaa lisäkeskusteluille, jos kampanjaan halutaan sisällyttää esimerkiksi ylimääräisiä sisältöjä, muokata sisältökulmaa tai laajentaa mainosoikeuksia.

Alkoiko hikoiluttamaan? Toimiston kautta ulkoistat tämänkin homman tehokkaasti!

Toimiston kautta saat kattavaa tietoa vaikuttajista ja heidän aiemmista suorituksistaan. Analysoimme, kuinka hyvin vaikuttaja on toiminut esimerkiksi taktisessa alennuskoodikampanjassa, sekä tarjoamme toimialadataa ja syväluotaavaa analyysia vaikuttajan taustasta. Saat myös arvokasta tietoa yhteistyökokemuksista, mukaan lukien aiemmat kampanjat, henkilökohtaiset preferenssit, arvot sekä mahdolliset yhteistyöt kilpailijoiden kanssa. Näiden pohjalta voit tehdä perusteltuja päätöksiä vaikuttajayhteistyöstä.

Haluatko apua löytääksesi brändillesi parhaat brand matchit? Ole yhteydessä tiimiimme tai myynti@indieplace.fi.

Psst! Jos olet vaikuttaja, voit hakea verkostoomme täältä. 

-Pauliina Pajunen

 

Picture of Indieplace

Indieplace

fiFinnish